ANNONS

Julborden gör december till Sveriges bästa restaurangmånad

Pengar

Julbord för 2,5 miljarder

Beräkningar från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, visar att december är den främsta restaurangmånaden. Restaurangomsättningen i december har under perioden 2000-2010 i genomsnitt legat en bra bit över medelmånadsomsättningen på restaurang. Uppskattningsvis uppgår julbordsomsättningen till närmare 2,5 miljarder kronor.

Turism och julbord är största inkomstkällorna

– I vissa regioner har julborden större betydelse än i andra, men tydligt är att det går bra för näringen i december. I Helsingborg är restaurangomsättningen högst i juli på grund av omfattande sommarturism, säger Björn Arnek, branschekonom på SHR. Turister står för cirka 45 procent av den totala restaurangkonsumtionen i Sverige. Restaurangkonsumtionen i december är på grund av julborden hög trots att antalet turister är lågt.

Anställda bjuds på julbord

– Den viktigaste förklaringen till att december är den bästa restaurangmånaden är julbordstraditionen: att företag, organisationer och myndigheter bjuder sina medarbetare och kunder på julbord för att visa uppskattning. Privatpersoners julbordsbesök med släkt och vänner bidrar också, avslutar Björn Arnek, branschekonom på SHR. 

Hela rapporten om restaurangomsättningen i december kan laddas ner från Visitas hemsida (fd. SHR)

(Källa: Visita)

dogear
Stäng

empty