ANNONS

Åtta tips för ett säkert julbord

– HYGIENEN ÄR VIKTIG I JULETIDER

Buffe med julmat

Julbordet bjuder inte bara på goda smaker, utan ibland en och annan obehaglig konsekvens. Varje år blir hundratusentals personer sjuka på grund av slarv med maten. Man kan drabbas av matförgiftning efter både restaurangbesök och måltider i hemmet. Julbord, liksom bufféer och smörgåsbord, innehåller extra känslig mat eftersom den ofta flyttas mellan servering och förvaring flera gånger. Här ger Livsmedelsverket åtta goda råd för att undvika magsjuka i jul.

– Det finns enkla sätt att minska riskerna för magsjuka under julhelgerna. Ett är att inte ta fram mer julmat än vad som går åt vid måltiden, säger Hans Lindmark, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Inför julhelgen ger Livsmedelsverket tips för julborden och till dem som ska bjuda på julmat i hemmet:

  1. Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och när du växlar mellan olika råvaror.
  2. Använd alltid rena redskap. Använd gärna olika skärbrädor, till exempel en för rått kött och en för andra livsmedel.
  3. Genomstek köttbullarna, liksom kött av fågel och gris.
  4. Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan ställas i kylskåpet direkt, större mängder bör först kylas ner i till exempel ett vattenbad.
  5. Mat som ska hållas varm, till exempel Janssons frestelse, ska vara lägst 60 grader.
  6. Ta inte fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt. Mat som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  7. +4 grader är en bra temperatur för känsliga varor som kött och mejeriprodukter. Skaffa en termometer och mät hur kallt det är på olika platser i kylskåpet.
  8. Ät inte nötter eller torkade frukter som ser skrumpna, missfärgade och dåliga ut eller som luktar och smakar konstigt eftersom de kan innehålla mögelgifter. Dela gärna på nötter, som kan vara missfärgade på insidan men se fina ut på utsidan.
– All mat kräver bra hantering, men vissa maträtter där bakterier lätt kan växa till är känsligare än andra. I jultid ska man vara noga med alla kylvaror, särskilt med rätter som innehåller skalade ägg eller majonnäs, säger Hans Lindmark.

dogear
Stäng

empty